Interior designers often tell us that their clients love to entertain and host friends and want their newly transformed spaces to reflect that. While that may be the truth in most cases, few reach the point of this above-ground basement in Fruit Heights, Utah. A family of five wanted the perfect place for their three children to spend time in as well as invite friends. But when that means creating an at-home theater, kitchenette, and games area along with plenty of place to lounge in the family room, you know that they take those requirements seriously.

The couple hired Alice Lane Interior Design to transform their lower level into a stylish space that remained comfortable and practical. “They owned the property when they engaged us and it had been lived in for a few years but was in need of some attention,” the design team shared. “It was a priority to make the space a party zone. After the first presentation, they let us take risks, they were hooked!”

Although the design of this home’s basement is full of contrast and luxurious details, the team at Alice Lane made sure that they used durable and functional materials. “They had to be able to withstand numerous gatherings and young children,” they said. “We selected finishes such as fabrics that are cleanable or have a forgiving pattern, stone that is dark to hide any wear and tear, and light-colored wood flooring that doesn’t show dirt!”

The designers also were thoughtful about playing to each zone’s needs. The family and dining area were designed with brighter tones and pieces to reflect the natural light coming in – an unusual luxury for a basement. The home theater, however, with its mirrored ceiling and brown fabrics, was playing up more moody qualities that made for a better movie watching setting.

Without having to do any major architectural changes, the team at Alice Lane Interior Design created an entertainment space with many uses. “They loved the contrast between the theatre and family room and how comfortable each space is,” the designers said. “Every zone is well-loved and used.”