With beautiful mid-century architectural bones, this kitchen had plenty to work with. But its ’90s dated look didn’t fit this busy family of four’s, with two active boys and a dog, lifestyle. Stephanie Dyer, of Dyer Studio Inc. took over the project giving it a completely different look and bringing in a lot more functionality for the family.

“They envisioned keeping the same footprint and layout, just updating finishes and adding a counter height seating area,” the designer explained. “The more we evaluated what worked and what could be improved upon, the more they were drawn to the idea of rearranging work stations.” They decided to keep the original u-shaped layout but moved the cooking range to the peninsula and came up with an ingenious idea of placing two sinks in the corner area for better use of the counter space.

The next crucial design element to be implemented was to integrate the space with the other living areas of the home. To do so, Stephanie worked with the cabinet company R. Olson Design to create a custom horizontal walnut grain system that offered extra refrigeration storage, pantry, and an appliance garage. “While the kitchen footprint was an open plan, the tall wall system kept it separate from the living room,” she said. “we made it feel all connected by subtracting a corner of the partition to engage with the side beyond, and connect the social spaces. “

The finishes were selected with care. The graphic black and white terrazzo flooring by Ann Sacks is beautifully balanced by the rich hue of the walnut cabinetry. Stephanie chose a gray tile, also from Ann Sacks, for the backsplash and early modernist-style sconces from Cedar & Moss. In all, it took three months to complete the kitchen and another two for the dining banquette area. “They gained considerable function, the ability to entertain, and the joy that comes from interacting with a beautiful space,” Stephanie shared.