Interior designer Kat Lawton‘s clients were a blended family of five living on Mercer Island, Washington. They had renovated their kitchen back in the early 2000s but finally came to the conclusion that it was time for another facelift. They contacted the designer with a basic idea of how they wanted it to look: not too traditional, nor too modern, gray and white cabinetry, and no marble (they wanted natural stone but didn’t want to deal with marble’s patina).

When they had previously remodeled their kitchen, they had already taken out a few walls that enclosed the space, putting in support beams, but they had a left a sliding door that divided it from the dining room that wasn’t of any use: “We removed a slider door,” Kat explained, “added new windows flanking the range, laced in new hardwood flooring to match rest of the hardwood, completely gutted the existing cabinets, and put in new cabinetry, finishes, and lighting. To do so, we had to rework the wiring and add plumbing to the island area and range wall for the pot filler.” To reduce costs, Kat decided to keep the existing ceiling and work with the current recessed lighting placement, as well as adding in new fixtures such as the pendant lights over the island and the sconces above the windows.

As for the style of the kitchen, Kat had to find the perfect middle ground. “They wanted a kitchen that felt timeless in style but tipped its hat to things that felt very now,” she shared. “We offset the classic bones of the space, by adding modern midcentury influenced light fixtures, accent furniture pieces (such as the counter-stools), and pottery made by the iconic Russell Wright.” Furthermore, the transitional satin brass hardware met the two styles in the middle, bridging the gap between the French antique accessories and the more modern black and brass pendant lights.

The cabinetry and selection of materials, though, were chosen for their timelessness. “We provided a design that included white classic inset cabinetry, as well as detailing in the light gray kitchen island that mirrored the style of the hood,” she said. “We used a full-height ceramic tile as the backsplash and carried that through over the range hood to tell a subtle and seamless visual story. We floated oak wood shelves that matched the hardwood floors and mixed our metal finishes throughout the space.”

With two months dedicated to the design planning and three to four months of construction, the kitchen was ready to be enjoyed by Kat’s clients. “The family was very pleased with the outcome and can’t believe that they get to enjoy their new kitchen every day,” she smiled.