After moving to Austin from the Bay Area, this young family was excited to have a home that celebrated its natural surroundings but still had the urban aesthetic they knew and loved from their previous space. Their new property was in the heart of Barton Hills, a neighborhood right in the middle of the city of Austin and steps away from the famous Barton Springs Pool. Since the lot is surrounded by classic mid-century homes that defined South Austin in the 1950s, playing into the neighborhood’s funky roots would be key for the new construction. Enter Sara Cukerbaum of SLIC Design. Her aesthetic emphasizes a natural take on modernity, and she got to work creating a modern, playful, and bold interior for the family to happily call home.

Hi Sara! First, we’d love to know about your clients.  What were their hopes for their new home?
This sweet young family recently moved to Austin from the Bay Area, craving outdoor space and proximity to nature. Often our clients with young families tell us that durability and functionality must reign while they have kids at home. They tend to focus so much on the durability that the spaces can lose personality. I think this space is a perfect example of how you can create a family-friendly setting that isn’t afraid to be bold. Colors, texture and shapes brought this space to life. And while the space is beautiful, not one piece will buckle under a flying soccer ball or spilled juice box. This family has an incredible energy, and I would like to think we gave them a space that matched their fun and lively spirit.

Let’s chat about the living room, which really highlights their fun-yet-functional vibe.
The home features one main living room and this living room needed to accommodate everything from adult gatherings to the boys playing video games. They asked for something comfortable but not messy, so we decided on two armless sofas. Instead of crowding too many pieces in this one room, the armless sofas kept the space clean and simple. The cotton velvet deep sage upholstery became the focal point of the room, while special pieces such as the lacquered vintage coffee table and Bower Studios wall mirror added personality to the space to keep it from being dull. Less was more in creating something that could be both comfortable and stylish.

How about the dining room? We’d love to know more about that unique terrazzo table. 
This family loves to host friends and family for dinner parties and asked for a space that could be inclusive and open. Since the family has two young boys, we focused on durability and a design that would allow everyone to talk to every other person at the table. With that in mind, we created a custom seven-foot round terrazzo dining table that could seat up to ten people. The table was made from Ann Sacks Terrazzo slabs, and we added a brass inlay detail to nod to the home’s mid-century roots. The table consumes the space but has created an area the family can enjoy with all their guests, big and small. 

Of course, the private spaces are really special as well. Could you share a few of your favorite details here?
The client wanted the primary bedroom to feel serene but still tie to the rest of the home’s aesthetic.  We created a custom 16’ long headboard, upholstered in a soft gray linen from Designs of the Time.  The headboard was wrapped in a thin walnut band to tie to the other walnut elements throughout the house.  The same gray linen was used on the drapery.  The green wool area rug adds color, closely relating to the green veins in the primary bathroom marble counters.  

Much like the rest of the house, the clients wanted something surprising and unique, but they didn’t want to sacrifice function or cohesion.  The primary bathroom features a concave marble from Puccini Stone, walnut built-ins and a colorful marble with green and purple veining.  Venetian plaster adds luxury and warmth to the layered and unexpected space.  The oversized windows keep the space bright, making room for all the movement in the space.

See more in the slideshow.