The brief given to designer Rohit Bhoite by his clients was clear: a kid-friendly home perfect for a family that loves to entertain but that pushes the boundaries and doesn’t play it safe. Without a doubt, this new house, built from the ground up is extraordinary. Rohit had already worked with the homeowners on several projects – their main residence and office – creating a close relationship between designer and client that allowed there to be an unspoken understanding of expectations.

Nestled in the Sahyadris Mountains, 60 miles outside of Mumbai, Rohit’s clients had just purchased a plot of land, absolutely barren when they approached him to take on the whole project – the house’s structure, interior design, furnishings, and landscape. Normally, these sorts of projects start from the outside in, however, in this case, the plan for the interiors came first. “The client asked us to make a house which we have never done before, taking risks, and implementing experimental design,” Rohit shared. “That’s where our idea of making it an industrial-style space came up.”

The 7,500 square-foot house was given a linear layout, where the open living room has panoramic views from both sides. “The living space practically has no walls but folding shuttered glass-paned French windows on custom-designed track channels that allow them to fully open up on both sides,” he said. “You can enjoy a luscious landscape on one side and have a pool view with the mountains on the other side.” This was particularly useful for keeping an eye on the children when playing outdoors. Emanating from the living and dining room are the bedrooms: two main bedrooms on opposite ends of the home, and a guest bedroom and kids bedroom in another wing.

Rohit enjoyed the creative challenge of creating “His” and “Her” main bedrooms: The “Black Room” featured a more masculine color and material palette. “Deep and tan browns, greens, and a grey concrete wall give the room an industrial look,” the designer explained. “The opposite wall is clad in a much loved yet tricky to use aluminum checked tile. Metal mesh glass tube lights add a fantastic surprising element to the room.” On the other end of the home, the “White Room” was designed for the wife with an industrial yet feminine touch. To offset the hardness of the concrete floors and walls, Rohit designed a custom four-poster bed with sheer linen panels. A traditional geometric Indian silk rug brings a sense of elegance to the bedroom, while a Scandinavian Papa Bear armchair refers back to the family’s more modern taste.

To finish off the project Rohit and the homeowners added the final touches to the bold hues with customized furniture elements, paintings, and eye-catching finds from all across the world. The designer had to strike the right balance with the interior details. While certain elements are grand, such as the custom doors that are double the normal size, he also was sure to incorporate more toned down items. The furnishings, for example, are neutral for the most part, either upholstered in tones that refer to nature or made with natural materials. The dining table is a standout piece featuring a solid wood plank and a clear glass bottom to ensure that the dimensional view of the house does not get blocked. After two years, the final home was complete: “It was a dream realized… an idea fulfilled… a happy family,” Rohit smiled.