Designer Raychel Wade tackled this Brooklyn home, located on the top two floors of a townhouse, piece by piece. “Over the past year we started with a small bathroom that was leaking so we did a quick renovation,” she explains. “This turned into the roof deck and loggia kitchen (Editor’s note: it was featured on Rue here) and then they were gracious enough to hire me for their most trusted space, the kitchen and master bath. By this point we had established a cadence and trust so it was pretty easy.” 

The home had a tremendous amount of original woodwork, but sometime before the clients had moved in, the kitchen and bath had been renovated and now were in need of a major update. “The space was really dated and didn’t call out to anything original about the building,” Raychel recalls. “The kitchen had dark cabinets and horrible tile and the bath was eaten up by a huge tub and a poor layout.” 

In the kitchen, they had no choice but to keep the original layout, but they opened it up a bit by creating open shelving, They wanted to make sure it was quite light (a far cry from its previous dark and dated iteration), and as the design progressed, they decided to bring in some color. The upper cabinets are painted in Farrow and Ball Skimming Stone, which Raychel calls a “no fail” color. Blue subway tile by Ann Sacks was an unexpected decision (they’d originally planned for something muted), but one they were all excited about. For the lower cabinets, they used ebony oak and walnut and nickel hardware from Waterworks, while a chalkboard adds a dose of personality.

The bathroom is just off of the kitchen, so it needed to complement the kitchen but not match. The bathtub was removed in favor of a large shower, which made a big difference in the functionality of the room. “The Nero marquina floor and subway tile are a nod to old NYC style but still feel fresh and updated,” the designer shares. There are also some beautiful Urban Electric sconces. The client fell in love immediately, and then Raychel pushed for a custom burnt orange backplate. “She thought I had lost my marbles,” the designer laughs. “But they work and are one of my favorite elements of the entire project.”

The project was quick at the start – the finishes were chosen in just a few weeks, while the renovation took the summer. “I would love to say we stayed on budget, we didn’t,” Raychel confides. “The clients wanted a beautiful space and were willing to splurge when needed to achieve that.”