“Our clients are a young couple who both work in the oil & gas industry here in Calgary,” designer Reena Sotropa shares. “The wife, whom we worked closely with during the renovation, has great taste and a fun sense of style. They are a very social couple and were interested in creating spaces in their home with style and flow that were conducive to entertaining.”

The couple had purchased the property, their first home, 9 years ago. It was a show home with builder-grade finishes that were standard for the time. “When they called us, their home was still in fine shape but the finishes were a bit tired and completely out of sync with current needs and style of the design-savvy couple,” Reena recalls. The wife described her taste as California-cool, and Reena’s team brought this vibe to life by injecting a fun mix of contemporary, boho, and midcentury details into a bright and airy space.

The main floor of the home is approximately 1000 square feet. “We kept the original layout and most of the client’s furniture in the front room, adding finishing touches such as the dramatic paint colour, light fixture and custom drapery,” Reena says. “The corner pantry was removed allowing for a continuous flow of millwork, expanding both storage and counter space in the new layout. The floating wood shelves were introduced, bringing energy and warmth to the fresh white palette.” To keep within the budget, they kept the original location of the island and hood fan and extended the bright airy white walls into the adjoining family room and dining area. They also updated the tired fireplace facade with a simple glazed white brick facade and a reclaimed timber mantle.

Since the spaces are relatively small, Reena and her team wanted to keep it simple. “Instead of relying on color we punctuated the very light and neutral scheme with small pops of pattern and high contrast,” she says. They chose light bright finishes with warm wood touches and lots of texture to warm things up and create a relaxed atmosphere. For example, the white oak floors throughout provided a beautiful neutral foundation that not only created continuity throughout but were also an easy way to warm up the white airy spaces. In the powder room, wallpaper was added to create visual interest and a big dose of drama in an otherwise run of the mill space.

There is also plenty of Reena Sotropa signature sparkle. One example is the high contrast pattern on the drapery in the front room; a bold choice in an otherwise neutral space. It’s one of the first things you notice when you walk into the space, and Reena says it strikes the perfect chord. “It provides a wonderful clue about the young stylish family who lives there,” she smiles.