Today’s home takes us to a beautiful winding country road in Alford, MA. Here, designer Jess Cooney worked with a couple from New York with two teenage sons. The family purchased this as their second home, and though the Berkshires are often thought of as a summer destination, they planned to use it for long ski weekends in the winter. The house was a new construction home being built by a married couple who parted ways during the building of the home, so it was left with unfinished elements such as trim and moldings, along with stocked cherry cabinets in the kitchen and a light blue glass tile backsplash. The mudroom was an empty sheet-rocked space with wood flooring and no storage. “Upon meeting the clients and their two teenage sons, I decided that the most important aspect to address in the home was the mudroom first and foremost, along with giving them plenty of storage in the living room, master, and the home office,” Jess tells us. “The wife responded instantly to my wanting to get the mudroom in order for her first. She knew that I understood the life of a mother picking up clothing and bags on the floor at all times and the struggle of having nowhere to put things when your family, children, etc., arrive home.”

Jess added a walnut sliding door to separate the kitchen from the mudroom for the colder weather and seasons. She also wisely removed the wood flooring in the mudroom, opting for porcelain tiles with radiant heat. Custom walnut cabinetry was installed in the living room, master, mudroom, and home office. Jess explains, “Our goal was to bring organization and function to the home and take away the feeling of the newness and sheet-rocked walls by starting with a foundation of the walnut built-ins throughout and adding texture and softness, while keeping the lines clean and modern.”

The space is very cold-weather appropriate, yet isn’t at all depressing thanks to Jess’s addition of warmth, texture, and interest with wallpaper, warm wood tones, and Pietra Cardosa material on the fireplace, along with stacked stone. “We wanted to keep the space modern, while still allowing for warm tones and textures to shine through,” she says. “We tried to keep a more monochromatic scheme to give off a relaxing feel, while also using layers of texture within the palette.”

Another savvy design element was the use of wallpaper. “We wanted to add a softness to the master bedroom with the high ceilings and large open space,” the designer recalls. “We also wanted to bring the outside views in and treat them as if they were the art in the space – using the deep blue grasscloth paper brought a softness to the space while drawing in the outdoors. In the summer, the greenery pops and in the winter, the white snow is beautiful with the blue backdrop.”

See the space in the slideshow below.